We blikken terug op een inspirerende eerste Open Coffee, na de zomer. Om half negen druppelen de eerste bezoekers binnen. Onze sprekers Helga Ten Boer en Trea ten Kate, staan dan al klaar in hun leuke outfits. Er wordt kennis gemaakt, hier en daar wat gelachen en zelfs geschaterd. De sfeer op de Open Coffee is zoals gewoonlijk gemoedelijk.

Het team van de Open Coffee is inmiddels ook voltallig en om 9 uur is het tijd om onze sprekers voor te stellen. Het wordt een interactieve ochtend waarin we mogen meedenken over het thema ‘succes’. Er wordt hier en daar hardop nagedacht, nee geschud, gelachen en gemompeld.

Op de vraag hoe je kunt zien of iemand succesvol is, steekt één van de deelnemers zelfverzekerd zijn hand uit: Dat kun je NIET!

We ontdekken dat de betekenis van succes heel persoonlijk is. Het gaat niet om grote orders of hoge omzetten, die kunnen er wel toebehoren. Maar succes bleek in meeste gevallen voelbaar als:

– gewaardeerd worden
– zingeving in het ondernemerschap
– met plezier werken
– je authenticiteit ontdekken
– jezelf (h)erkennen en (h)erkend worden om je unieke bijdrage
– de kleine dingen onderweg

Wat ook interessant is om te delen is dat succes voor 50% ingebakken is. We worden geboren met een pakket aan talenten en in combinatie met onze authenticiteit, zijn we al een heel eind op weg. Talenten zijn nergens wanneer acties uitblijven en deze tellen voor
40 % mee.

Zo zullen talenten ondersteund moeten worden met vaardigheden, zodat ze uitgepakt en geetaleerd kunnen worden aan het publiek. Door ze te delen, leren we onze talenten echt te waarderen, omdat we dan duidelijk zien wat een innerlijke rijkdom we bezitten.

En dan ben je met 90 % al een heel eind op weg naar succes en is de overige 10 % een kwestie van geluk. We doen wat we kunnen doen met de middelen die we hebben. We kunnen heel veel doen en wanneer we gebruik maken van de kennis van ons netwerk, gaan we zelfs sneller vooruit. En verder is er de stroom van het leven, is er de juiste tijd en de juiste plaats.

Niet elk zaadje dat we planten, groeit uit tot een krachtige en overvloedige boom. Sommige zaadjes worden opgegeten door vogels, anderen worden een prachtige bloem en zelfs als dat zaadje een boom wordt, wie zegt dan dat we er nog zijn om het mee te maken?

Dus, wat is succes nou eigenlijk?

Succes is geen doel op zich, maar een verhaal met ups en downs. Jij bent de schrijver van het verhaal en het is elke dag opnieuw aan jou, of je een nieuw hoofdstuk schrijft.

 

september 2022
Samira Ahale