In november was het thema De kracht van verstilling. Een onderwerp waar je niet direct aan denkt bij een zakelijke netwerkbijeenkomst. Maar het pakte, na enige aarzeling, heel goed uit.
Samira Ahale begon met de vraag waar je aan denkt bij verstilling. De antwoorden varieerden van ‘vertragen’, ‘een stapje terug doen’ tot ‘een noodzakelijk onderdeel van elk verkoopgesprek’. En die laatste opmerking was toch echt wel zakelijk.
Verstillen is volgens Samira de kunst om je zelf uit te tillen boven het ‘slagveld’ van de dag. Boven het lawaai, de chaos, de drukte, je gedachten, je beoordelingen en interpretaties. Die positie bied je de kans om vrij waar te nemen. Om helder te kijken naar wat er is en wat het met je doet. Verstillen geeft je een positie waardoor je veel beter kunt analyseren, voelen en beslissen.

Vooruitgang vanuit verstilling werkt veel prettiger dan jezelf blind voorbijlopen omdat je je targets moet halen.
Daarna kregen we de opdracht om in twee- of drietallen met elkaar in gesprek te gaan. Het onderwerp was vrij, onze houding moest die zijn van het onbevangen kind: onschuldig, onbevangen, belangstellend en vrij van meningen en belemmerende ervaringen. Na een onwennige start ontstonden er mooie gesprekken. De belangstelling was oprecht en er heerste een ontspannen en blije sfeer.

Samira sloot haar workshop af met de vraag: Wat is er in jou geraakt deze ochtend? Ze nodigde ons uit de ogen te sluiten en naar binnen te keren om te voelen en daarbij mochten we kijken naar twee dingen: wat is er geraakt wat je wil delen vandaag en wat is louter voor jezelf? Ze legde de nadruk op het belang van het bewaken van de eigen grens en wat zich in de innerlijke ruimte bevindt. Door hiervan bewust te zijn, bewaar je de regie. Innerlijk leiderschap geeft innerlijke vrede en zo binnen, zo buiten.

Geert