De Hofvlietvilla zat vanochtend aardig vol met een mix van bekende en nieuwe gezichten. Vandaag kregen we zomaar gratis een mini-workshop cadeau: zakelijke fotografie met je smartphone.

Remke Maris (remkefotografie.nl) inspireerde ons om echt goede foto’s te maken. Dit zijn foto’s die het verhaal vertellen wat je wilt vertellen. Jij laat zien wat jij wilt dat er gezien wordt. We kregen tips om beter te kijken voordat we een foto maakten. Foto’s die stopkracht hebben: dat zijn foto’s die opvallen en écht bekeken worden.

We werden in twee groepen verdeeld met elk een andere opdracht. Voordat we begonnen, deelde ze enkele belangrijke tips met ons:

* Poets je lens!
(De telefoon zit vaak in je broek- of jaszak of handtas, naast de hondenbrokjes, papieren zakdoekjes, muntgeld)
* Zoom in met je lichaam, nooit met je camera. Een foto maken doe je met je zintuigen: je loopt, je bukt, je ligt desnoods op je buik. Beweging maakt creatief. Je ziet dingen die je anders niet zou zien. Daarbij gaat ook de kwaliteit van je foto’s achteruit wanneer je inzoomt.
* Experimenteer met het maken van horizontale foto’s.

We kregen 3 opdrachten. Elke opdracht gaf verrassende inzichten. Wat ik vooral leuk vond was het maken van elkaars portretfoto’s. Er zijn drie soorten portretfoto’s:
1. Een totaalportret, dit is de persoon en zijn omgeving
2. Een half portret, dus het hoofd en de schouders
3. Een close up, dit is één onderdeel van de persoon (of dier) die je wil belichten, zoals 
een tatoeage, sproetjes, wimpers

Na het maken van de portretfoto’s wisselden we telefoonnummers uit zodat we elkaar de foto’s konden sturen. Inmiddels heb ik weer nieuwe vrienden op social media. Het was een heerlijke ochtend en de sfeer was op zijn Open Coffees; leerzaam en relaxed.

Tot slot
Mensen kijken graag naar persoonlijke verhalen of video’s. Foto’s en filmpjes die perfect zijn, ruiken naar reclame. En wie vindt het leuk om naar reclame te kijken? Hou het dus echt en blijf dicht bij jezelf. Een foto maak je met je zintuigen. De belangrijkste en meest verrassende les die we deze ochtend leerden:

‘Het hoeft niet perfect’.
Als ondernemer is het belangrijk om een eigen beeldbank op te bouwen. Dan heb je altijd een foto die past bij wat jij wilt delen. Wil jij ook een beeldbank opbouwen voor je bedrijf en meer tips krijgen? Remke geeft woensdagavond 7 juni een workshop Smartphone Fotografie. Kijk voor meer informatie op remkefotografie.nl.

Tot de volgende Open Coffee!
Samira