Zet jezelf krachtig neer met de juiste pitch

 

De juiste pitch formuleren is niet eenvoudig. Daarom organiseert de Open Coffee Zwolle jaarlijks de Pitches in oktober. Ondernemers en ondernemende professionals worden uitgenodigd om na te denken over De Vijf W’s:

–  Wie ben ik?
–  Wat doe ik?
–  Wie is mijn doelgroep?
–  Welk probleem heeft mijn potentiële klant?
–  Welke oplossing heb ik in huis?

Formuleer dit binnen 10 seconden en het is meteen duidelijk wie je bent en wat je voor de ander kunt betekenen. In een persoonlijke kennismaking bestaat de ideale pitch uit 3 tot 5 zinnen.

Bij de Open Coffee krijgen deelnemers ruim 2 minuten om hun pitch voor het publiek te houden. Zoals elk jaar heerste er spanning onder de deelnemers maar een gezonde spanning hoort erbij. Het houdt je op je qui vive. En laten we eerlijk zijn; het is ook dapper om jezelf kwetsbaar op te stellen om zo te oefenen voor een publiek. Als ondernemer kun je alleen groeien wanneer je voorbij je comfortzone durft te komen.

Dit jaar deden 11 professionals mee. Het vak panel bestond uit Geert Zomer (dé man die je moet hebben als je krachtig wil leren spreken voor publiek) en Gaetana Ferla. Zij studeerde journalistiek en communicatie en is, naast dagvoorzitter, ook docent op een hogeschool in Deventer.

Gaetana nodigde ons uit om voor en na elke pitch flink te applaudisseren om blijk te geven van onze support.Na elke pitch liepen Geert en Gaetana naar de deelnemer toe met deskundig en opbouwend kritiek.

 

Herken de Vijf W’s die in de pitches van deze deelnemers verwerkt zijn

 


In deze Terugblik deel ik graag de Pitch van Elske Hammer (www.praktijkelskehammer.nl) en Erica Turmel (www.natuurlijkerica.nl) met jou. Dit is dus geen elevator pitch (een pitch van 10 seconden wanneer je je voorstelt of voor op je website), maar een pitch van 2 minuten voor publiek.

 

 

Pitch 1: Elske Hammer

“Ik ga starten met een vraag aan jullie: ‘Wie hoopt er hier oud te worden en nog specifieker, gezond oud te worden?’

Tja, nogal een open deur hè? We worden met z’n allen ook steeds ouder, maar op dit moment hebben van alle 65-plussers, al meer dan 80% een chronische aandoening. En van de meest voorkomende chronische aandoeningen, is bekend dat ook weer 80% hiervan wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

Ik ben Elske Hammer, diabetesverpleegkundige, voeding- en leefstijladviseur en ik neem jullie graag even mee terug naar de tijd toen ik nog in het ziekenhuis werkte. 
Daar werkte ik met patiënten, met bepaalde symptomen, waar een protocol bij hoort, stap 1; “U zou eigenlijk uw leefstijl moeten verbeteren”. Maar door tijdgebrek was vaak het volgende: “Succes daarbij en ik zie u over een poosje weer terug op het spreekuur”. Regelmatig was er dan te weinig veranderd en dan kwam stap 2; behandeling met medicatie.
Ik dacht dan vaak bij mezelf, dat moet toch anders kunnen! Want de toename van het aantal chronische zieken is als een badkuip die steeds voller raakt. En door te behandelen met medicatie wordt wel geprobeerd de stop uit het bad te trekken, maar hoe mooi zou het zijn, als we tegelijkertijd de kraan boven die badkuip ook dichter kunnen draaien, dus preventie! 

En dat is de reden waarom ik nu mijn eigen praktijk heb, want ik ben overtuigd dat iedereen kan werken aan een gezonde leefstijl, als je maar wordt geleerd aan welke ‘kraantjes’ je kan draaien. Want het gaat immers niet om maar 1 kraan; leefstijl heeft veel aspecten: voeding, beweging, slaap, stress, maar ook de mensen om je heen, je hormonen, je darmen, het voedselaanbod van tegenwoordig en meer.. 
En het mooie is: je kunt al heel klein en praktisch beginnen door een gezonde gewoonte te koppelen aan een bestaande gewoonte, bijvoorbeeld tandenpoetsen, een handeling die iedere dag weer terugkomt.. 
Dus, hoop jij later een vitale oudere te worden, investeer dan nu al in je leefstijl! 
En kan je niet wachten, wil je alvast een eerste tip ontvangen, kom dan straks zo eentje (nvdr: ze houdt een tandenborstel omhoog) bij mij halen, dan vertel ik jou welke gezonde gewoonte je daar aan kunt koppelen. 

Bedankt voor jullie aandacht!”

Pitch 2: Erica Turmel

“Ik vind het heel spannend om hier voor een grote groep te staan. Je kent het misschien wel: knikkende knieën, zweet in de handen… Laat mij maar lekker achter een camera staan. 

Als fotograaf leg ik connecties vast; voor gezinnen, voor bruidsparen, voor ondernemers. Veel van mijn klanten vinden het zelf ook spannend om op de foto te gaan. Wat ik dan doe, is vooraf kennis maken. Ik ga graag een band met jou aan. We gaan in gesprek: ik wil weten wie jij bent en jij leert mij een stukje kennen.
Dat kan telefonisch, in een persoonlijk gesprek met een kopje koffie erbij, via vragenlijsten. Het maakt eigenlijk niet uit; we kiezen samen de weg die daar het handigste voor is. 

Omdat wij elkaar al een beetje kennen, ga jij zelf ontspannen die fotoshoot in. Ik kan, omdat ik jou ken, het beste van mijzelf geven om jouw unieke zelf vast te leggen. 

Ook gebruik ik speciale technieken, de Moment Design, waarbij ik je niet neerzet en statieportretten maak, maar ook dan die connectie zoek. Ik geef je opdrachten en stel vragen, waardoor ik jouw persoonlijkheid naar boven krijg en dat kan vastleggen. Dit geldt voor kleine kinderen – hoe klein ook – tot pubers tot mensen van boven de 70. Het werkt altijd. 

Mijn kracht is dat ik dat doe vanuit mezelf, dus ik geef ook veel van mezelf tijdens de reportage, en dat doe ik eigenlijk altijd buiten. In de natuur met gebruik van daglicht. Bij mij zul je geen flitsers of wat dan ook zien. Geen kunstlicht, maar gebruiken wat de natuur mij geeft.”
Ik ben Erica Turmel en mijn bedrijf heet Natuurlijk Erica Fotografie.

 

En tot slot, 19 waardevolle tips voor je overtuigende (elevator) pitch!

1.Begin met een moment van stilte. Adem diep in. Voel hoe je staat.
2.Mensen doen graag zaken met mensen. Ook wanneer je een bedrijf 
vertegenwoordigt, is het belangrijk jezelf te profileren.
3.Kom iets dichter bij je publiek staan. De grens tussen jou en het publiek is lijfelijk 
waarneembaar. Dus niet te ver, maar ook niet te dichtbij.
4.Benoem jezelf ook vakinhoudelijk. 
Wie je bent en wat je doet moet meteen duidelijk zijn.
5.Gebruik de tegenwoordige tijd en spreek mensen direct aan.
6.Maak je pitch persoonlijk en krachtig door je motivatie erin te verwerken.
7.Gebruik geen lange zinnen. Hou je pitch kort en krachtig.
8.Let erop dat je geen overlap hebt oftewel, dezelfde dingen herhaalt op een andere 
manier.
9.Wees niet bang om voor een doelgroep te kiezen.
10.Een goede pitch bevat een resultaatgericht werkwoord dat helder is en past bij jouw 
doelgroep. Het werkwoord ‘helpen’ is in verschillende vakgebieden toe te passen. Terwijl ‘inspireren’ in bepaalde vakgebieden zweverig kan klinken. Gebruik de woorden passend bij je doelgroep. Pas ze aan zodra je je voorstelt in een andere omgeving met gemengd publiek.
11.Benoem het probleem van jouw doelgroep. Een probleem is urgent en dient opgelost te worden. Wees hierover specifiek, maar let op, zonder oordeel.
12.Vertel heel concreet wat je doet om jouw doelgroep te helpen. Zorg voor eenvoudige taal en geen ‘onder de motorkap’ taal.
13.Formuleer concreet de resultaten die jouw doelgroep behaalt wanneer ze met jou in zee gaan. Dit kunnen meerdere stappen zijn. Benoem ze puntsgewijs in de volgorde van belangrijkheid of eindig met het het meest krachtige resultaat.
14.Gebruik kaarten met steekwoorden als het je helpt met meer zelfvertrouwen voor een groep te staan.
15.Een vraag stellen die eindigt met ‘toch?’ zorgt voor verbinding met je publiek.
16.Een ‘wist je dat’ vraag brengt je meteen naar de kern; immers, er komen feiten aan.
17.Maak gebruik van metaforen zodat je mensen mee kunt nemen in de 
verbeeldingswereld. Dat blijft langer hangen.
18.Laat mensen kleine stapjes zetten wanneer je ze wil bewegen om bij jou te komen.
19.Eindig met je naam en rond krachtig af.

 

Open Coffee November: Workshop pakkend en bondig schrijven

Zie ik jou op 8 november? Dan komt Joep Boerboom ons inspireren. Joep is journalist en schrijft onder andere biografieën. Elke ondernemer heeft te maken met zichtbaar zijn op social media en dit betekent: schrijven, schrijven, schrijven. Noteer 8 november alvast in je agenda en ik hoop je te zien.

 

In vrede,
Samira Ahale