Terugblik Workshop Pakkend en Bondig Schrijven,
Open Coffee Zwolle 8 november 2023

Ik ben er even helemaal klaar mee!

Nee, niet met jou natuurlijk. Maar met schrijven. Terwijl ik normaliter graag schrijf. Om je een voorbeeld te geven: ik volg een training bij Miranda en Mireille die ook bij de Open Coffee zijn komen spreken (zie terugblik). We werken online aan een professionele salespagina. Mijn website is uit de lucht en sinds een paar weken staat de Coming Soon pagina geduldig te wachten op mijn heldere en pakkend aanbod.

Ik heb het schrijven van dit terugblik dan ook geparkeerd, want ik had ook mijn werk als stiltegids en mijn werk als pilates teacher bij Zenmeesters Zwolle. Daarbij had ik een belangrijke gebeurtenis te vieren; mijn dochter werd 18.

We hebben dan ook een heerlijke dag gehad in Groningen. Na een bezoekje aan het Forum zijn we gaan bowlen. We sloten af met een gezellig etentje bij een All you can eat restaurant. Daar kregen we een tablet om uit te bestellen en dat viel tegen.

Een vegetariër met soja-allergie

Immers, sinds twee jaar eet ik vegetarisch en ik zou het liefst dierlijke producten volledig uit mijn dieet schrappen. Ik kon bijna niets eten bij het restaurant vanwege een soja-allergie. Zelfs de roerbakgroenten zwommen in de soja, dus zat er niets anders op dan die ene sojavrije sushi te eten met een aangename afwisseling van gebakken banaan.

Terug naar Joeps workshop

We kregen tips om bondiger te schrijven (vermijd lijdende vormen en stopwoorden, stop niet teveel in één bericht) en om pakkend te schrijven (maak het persoonlijk, zorg voor een spanningsboog en breng met een prikkelende titel of eerste zin de lezer op het puntje van zijn stoel).

De workshopdeelnemers gingen zelf aan de slag door elkaar een veelzeggende anekdote te vertellen en deze pakkend en bondig op te schrijven en aan de groep voor te lezen. Toegegeven, ik bakte weinig van de opdracht.  Andere deelnemers wel en sommige voorbeelden waren écht goed.

Geert vroeg tussendoor of de Powerpoint presentatie als download op de website van de Open Coffee geplaatst kon worden. En dat vond Joep helemaal prima. Dus leunde ik achterover om te genieten van een prachtige presentatie als taalliefhebber. Na de workshop besefte ik dat ik nog veel te leren had op het gebied van schrijven.
Heb je deze bijeenkomst gemist, download dan Joeps
Powerpoint Pakkend en bondig schrijven en veel schrijfplezier.

Mijn terugblik onder de loep van Joep

Leuke terugblik Samira! Je hebt het mooi persoonlijk gemaakt met het verhaal over je dochter. Je vroeg mij je tekst na te lezen en te corrigeren. Hierbij mijn opmerkingen:

  • Het risico van links invoegen, zoals je in de eerste twee alinea’s doet, is dat lezers er op gaan klikken en afgeleid raken van je verhaal. Je kunt je hier beter beperken tot een paar concrete voorbeelden van je schrijfklussen.
  • Maak in de tweede alinea duidelijk over welke terugblik je het hebt: ‘Ik heb het schrijven van dezeterugblik op de Open Coffee van november, waarin Joep Boerboom ons pakkend leerde schrijven…’
  • Vermijd onnodig Engels, schrijf dus bijvoorbeeld pilates-docent in plaats van  pilates teacher.
  • Goed om te werken met tussenkopjes!
  • In de derde alinea schrijf je: ‘Daar kregen we een tablet om uit te bestellen.’ Beter is: ‘een tablet om mee te bestellen’ of ‘een menu om uit te kiezen’.
  • Je vraagt of ‘de terugblikken’ correct is. Jazeker!

    Mocht je nog vragen hebben, dan weet je me te vinden!

Hartelijke groet,
Joep
info@joepboerboom.nl
www.joepboerboom.nl

Samira