Zonder geld is het lastig zaken doen, nietwaar? En die zaken gaan vaak over datgene wat we graag doen, waar we goed in zijn en waar we de ander mee helpen groeien. Deze Open Coffee was bijzonder leerzaam, mede dankzij de speelse oefeningen die Geert ons gaf.

Naast de vaste bezoekers waren er (wederom) nieuwe mensen, vooral heren. ‘Zou dit met het onderwerp te maken hebben?’ vroeg ik mij af.

Geld kan een spannend onderwerp zijn, maar in dit geval konden we allemaal rustig ademhalen.

Eerst een voorstelrondje voor de nieuwkomers. Wie ben je, wat doe je en wie is je doelgroep? Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is, en afhankelijk van je business is dit eenvoudig, of juist wat lastiger. Zeker wanneer je als ondernemer op een kruispunt staat en van koers wil veranderen.

Geert opende het actieve gedeelte van de Open Coffee door op een stoel te gaan staan om ons allemaal te kunnen zien. Hij verdeelde de open ruimte (naast de tafels) in vier vlakken en nodigde ons uit om in 1 van die vakken te staan. De eerste vraag ging over het tarief dat we hanteren: is die hetzelfde gebleven dit jaar, verlaagd, verhoogd of heb je nagedacht over een vaste jaarlijkse verhoging?

En zo ontstonden er gezellige groepjes bij elkaar en hoorde je gegniffel en gefluister

In de vakken zelf werd er gedeeld waarom men koos voor een verlaging, verhoging of het gelijk houden van de tarieven. Ik keek vanaf de zijlijn toe en vond het interessant om de verschillende beweegredenen te horen.

Een andere vraag luidde: hoeveel omzet zou je in maart kunnen maken als je je dagen vol had aan afspraken, trainingen, verkopen enz. Als je zoveel vraag zou hebben dat je ook nog ‘s avonds zou werken, hoeveel omzet zou je dan kunnen behalen?

Perspectief voor groei, maar hoe dan?

Mensen liepen door elkaar heen naar een vakje. Wat deze oefening duidelijk maakte was dat iedere ondernemer ruimte had voor groei. Maar de vraag die dan rijst is, hoe dan? Geert gaf ons voorbeelden van manieren waarop we onze rijkdom aan kennis, ervaring en vaardigheden kunnen inzetten en kunnen omzetten naar geld. Uiteindelijk willen we blijven ondernemen, en dit leerde ik al tijdens mijn accountancy opleiding: continuïteit staat op 1.

Groeien is geven

Want dat is wat ondernemen is. Je geeft van wat je bezit aan innerlijke rijkdom, in welke branche je ook zit, wat je dienst ook is en welke producten je ook levert. Jouw bijdrage is uniek en mag beloond worden in, onder andere, geld. Maar in veel meer dan geld. Jouw groei als ondernemer leidt naar groei in leerzame ervaringen, inspirerende samenwerkingen, mooie ontmoetingen en verrassende gebeurtenissen.

Een inspirerende Open Coffee op een mooie Valentijn. 

Zie ik je bij de volgende?

In vrede,
Samira