Misschien kan ik eerst beginnen met uit te leggen wat het is, want voor mij was het nieuw. Over IA heb ik discussies voorbij zien komen waarin men toch vreesde voor de gevolgen. Dit maakte me benieuwd naar het optreden van Almar Hijlkema, die zijn brood verdient als chatgpt-trainer. En zo zie je dat met nieuwe ontwikkelingen, ook nieuwe beroepen ontstaan. Met mijn 46 jaar voelde ik me heel even oud en ongemakkelijk bij dit onderwerp. Maar goed, laten we beginnen bij het begin.

GPT: Generate Pre-trained Transformer

Versie 3.5 is gratis, versie 4 kost zo’n 20 dollar per maand en uiteraard biedt het meer mogelijkheden voor de gebruiker. De Open Coffee ging over ChatGPT, wat het meest bekend is en het meest gebruikt wordt door ondernemers en ieder die teksten nodig heeft. Via de instellingen kun je aangeven of het programma jouw stijl wil overnemen, maar je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken dat het er met jouw unieke schrijftalent vandoor gaat. Er werden vele vragen gesteld en tot mijn verbazing kenden veel van onze bezoekers het programma, en kwamen juist op dit onderwerp af.

Er zijn inmiddels boeken verschenen op Amazon die uitsluitend in ChatGPT gemaakt zijn. Dit zijn boeken over een specifiek onderwerp, dus geen ingewikkelde romans met veel hoofdpersonen en verhaallijnen. Je kunt het programma voeden met actuele informatie door het te vragen bepaalde websites door te nemen. De informatie van versie 4 is op het moment van de Open Coffee actueel tot 2023 en loopt dus in feite een jaar achter.

Je logo laten ontwerpen

Stel dat je je ideale klant wil formuleren zodat je de juiste teksten kunt opstellen, dan kan dit programma jou helpen. Stap voor stap voer je dan kenmerken in die passen bij jouw ideale klant. In dit geval fungeert het programma als je klankbord, sparringpartner. Ook kun je in de betaalde versie afbeeldingen laten ontwerpen. Almar liet ons twee logo’s zien voor de Open Coffee (de powerpoint kun je vinden onder Downloads), waarbij hij verschillende zoektermen gebruikte. Erg grappig om te zien hoe bepaalde woorden leiden tot verschillende beelden. Voor een eenvoudig logo voor een vereniging, clubhuis is dit een prima oplossing. Wellicht kun je er hele professionele mee maken, dat zou je moeten ontdekken.

Het huidig logo van de Open Coffee is ontworpen door Mindblender en als je hem volgt op Instagram dan kun je genieten van zijn bijzondere manier van kijken. Ik vraag me af of een computer ooit volwaardig een mens kan vervangen, maar vooralsnog ben ik niet bezorgd. Wat ik begrepen heb is dat het een uitstekende tool kan zijn om werkzaamheden te vergemakkelijken en tijd te besparen. Net zoals met alle dingen is het een kwestie van je erin verdiepen en ontdekken wat het voor jou kan doen.

ChatGPT is goed in de verpakking

Er zijn zelfs prachtige natuurvideo’s van watervallen en gletsjers, onbestaande plekken maar wel gecreĆ«erd vanuit zoektermen. Dit kan handig zijn voor een regisseur die bv 1 opname opnieuw wil doen, en daarvoor niet weer naar de andere kant van de wereld moet reizen. Helemaal omdat zo’n shot van een seconde of twee in een gehele film niet zal opvallen. Er rijst dan wel de vraag wat echt is, en wat niet? Volgens mij worden we sowieso wel belazerd door allerlei marketingtechnieken, kijk maar naar Keuringsdienst van Waarde. Wist dat wit brood witter wordt gemaakt met veldbonen bloem?

Waar ChatGPT heel goed in is, is de verpakking. Maar hij heeft jouw inhoud en kennis nodig om een mooi resultaat te verkrijgen. Het programma is een taalmodel en is niet goed in rekenen. De grootste ontwerpfout van ChatGPT is dat hij niet weet waar je zit. Je krijgt dan vaak de Amerikaanse stijl, waarbij je dan zelf dient aan te geven dat je de tekst in de Nederlandse stijl wilt. Zoals je weet verschilt Amerikaanse humor van onze Nederlandse, meer nuchtere humor. Persoonlijk kijk ik liever Engelse films dan Amerikaanse, juist vanwege de humor, herken jij dit ook?

Een stevige basis aanleggen in de instellingen

In de instellingen is het belangrijk aan te geven waar je zit, welke stijl je wilt enz. ChatGPT loodst je door de mogelijkheden heen en geeft suggesties zodat je een stevige basis kunt aanleggen. Almars powerpoint is uitgebreid en is voor jou beschikbaar gemaakt, zodat je er je voordeel en je plezier uit kunt halen. Wil je hier professionele begeleiding in, dan kun je Almar Hijlkema vinden op:

www.almaronline.nl

Nu is mijn vraag aan jou, is deze terugblik in ChatGPT geschreven of in Samira’s eigen woorden? Laat het mij weten op de volgende Open Coffee Zwolle.

In vrede,
Samira Ahale